Geschiedenis

Geschiedenis

Ju-Jitsu betekend 'zachte kunst', dit geeft eigenlijk al aan dat kracht minder van belang is dan bijvoorbeeld slimheid en snelheid. De technieken binnen het Ju-Jitsu zijn bedoeld om een tegenstander, hoe groot/sterk ook, op een zo efficiënt mogelijke manier buitenspel te zetten en indien nodig uit te schakelen.

De Japans krijgers (Samoerai) waren meesters in Ju-Jitsu. Wanneer zij in een veldslag werden ontwapend was het voor hen van levensbelang om de strijd niet te verliezen. Ze leerden dus de Ju-Jitsu technieken om te kunnen overleven in de veldslagen. Ongeveer 200 jaar is deze 'zachte kunst' geheim gebleven binnen de Samoerai gelederen.
Rond 1868 wilde Japan als land gaan moderniseren en kwam er een einde aan het feodale stelsel. Dit bracht ook het einde van de samoerai met zich mee. De samoerai moesten op een andere manier aan geld zien te komen. Veel van hen gingen Ju-Jitsu onderwijzen aan de gewone burger.

De precieze herkomst van Ju-Jitsu is niet geheel bekend. Sommigen spreken over China, anderen over Japan.
Een bekend verhaal is dat van dr. Akijama, een Japanse arts, wonende in China. Hij zag op een dag een gevecht tussen een gewapende en een ongewapende man. De ongewapende man wist de gewapende man te overwinnen door speciale verdedigings- en aanvalstechnieken. Dr. Akijama heeft deze speciale technieken bestudeerd en was ze na enige tijd ook zelf machtig. Echter bleef de vraag: wat te doen wanneer deze technieken tegen hem zelf zouden worden toegepast.
Op een winterse dag in Japan, was hij getuige van een gebeurtenis die hem het inzicht hierin bracht. Het had flink gesneeuwd, zelfs zoveel dat de takken van een kersenboom braken onder het gewicht van de sneeuw. De takken van een wilgenboom bogen door. Zelfs zover dat de sneeuw ervan af viel. 
Met het inzicht 'Meegeven om te overwinnen' ging hij aan de slag en wist hij na enige bestudering zelfs de lastigste technieken te pareren. Door toepassing van dit inzicht in de technieken was het Ju-Jitsu geboren.


Bovenstaande tekst is een eigen samenvatting/omschrijving gebaseerd op o.a:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Jiujitsu
Geschiedenis uit het boek van Albert J.C Krystek - ju jutsu (ISBN9024645964)

JudoGoes

secretariaat:
Schubertlaan 41
4462 KA GOES
 
Lessen in Goes, Goes - de Spinne,
Middelburg, Vlissingen en 's-Heerenhoek

Contact

Telefoon: 06-47040425

bereikbaar
ma-vr   20.00-21.00 uur
 
Terug naar boven