judo Zuid-West Nieuws

Vijf individuele en een teamprijs voor JudoGoes op Dutch Open Espoir

12 januari 2014
De judoka's van JudoGoes behaalden dit weekend vijf medailles op het Dutch Open Espoir in Eindhoven. Het Dutch Open Espoir is het grootste tweedaagse toernooi in Nederland met 1600 deelnemers (ruim 280 clubs en landenteams) in de leeftijden onder 15 jaar, onder 18 jaar en onder 21 jaar.

Mauk Moerman uit Goes (-18-81kg) en Chantal Walhout uit Stavenisse (-18-70kg) pakten het goud. Lein Mulder (-18-46kg) uit Vlissingen en Zoie Moerman (-15-44kg) waren goed voor zilver. In de klasse -18 jaar tot 63kg verloor Denise de Korte nipt de strijd om het brons en werd vijfde. Eenzelfde resultaat was er voor Pascalle van Gurp in de klasse -15 jaar boven de 63kg. De resultaten op zaterdag leverde JudoGoes ook nog eens de eerste plaats op in het overall Teamklassement van de 280 deelnemende clubs.
Op zondag won Jarno Bouwmeester (-15-50kg) uit Wissenkerke brons. Een totaal van vijf medailles voor JudoGoes dit weekend en na twee dagen de derde plaats in het teamklassement na grote Nederlandse judobolwerken als Ben Rietdijk Sport en Kenamju.

Mauk Moerman -81 kg -18 jaar KAMPIOEN
Mauk begon tegen een sterke Georgiër Gurgendize. Een snel gescoorde waza-ari probeerde Mauk nog uit te breiden. Twee keer werd een ippon door de scheidsrechters niet toe gekend. In de volgende ronde tegen Raymon de Vos won Mauk door twee waza ari`s voor heupworpen. Ook de Duitser Eckenfels werd verslagen met 2 waza ari`s. In de halve finale tegen Yannick Janssen scoorde Mauk een waza ari en daarna een ippon met een beenworp. De finale was tegen Tim Kuipers begon Mauk sterk met een waza ari voor een beenworp. Tim probeerde terug te komen maar Mauk gaf geen gelegenheid door hem weer te werpen met een beenworp voor een waza ari. En werd Mauk daardoor voor de eerste keer kampioen Dutch Open Espoir.

Chantal Walhout -70 kg -18 jaar KAMPIOEN
Chantal won in de eerste ronde van de Duitse Anne-Marie Freitag door een houdgreep. In de tweede ronde won ze met een uchi mata (ippon) van Sanne Daniels (Oud Geleen). De kwartfinale tegen Maureen Vos werd gewonnen met een ippon voor een schouderworp. In de halve finale trof trof Chantal weer een Duitse tegenstander. Frederike Czichowaki moest al snel aftikken in een verwurging. De finale tegen Michelle Jacobs van Herculus gaf hetzelfde beeld. Binnen een minuut moest de Limburgse aftikken in een verwurging (goshi jime). Chantal werd hierdoor met alleen ippon overwinningen overtuigend kampioen.

Lein Mulder -46 kg -18 jaar ZILVER
Lein was de eerste ronde vrij geloot en trof daarna Tetsuo Martynowics met ippon voor een o uchi gari. Tegen de Belgische kampioen Delange had Lein de overhand door een goede pakking. Aanvallend judo bracht de overwinning op shido voor Lein. De Zwitser Forrester werd in kwartfinale door Lein geworpen met een prachtige ura nage voor een ippon.  In de halve finale trof Lein de sterke Belg Decuyper. Ook nu was Lein weer de fysiek en tactisch betere judoka en dwong een overwinning af met twee shido`s. De finale ging tegen de Italiaan Mattia Martelloni. Aanvallend als altijd startte Lein de wedstrijd tegen de vaardige Italiaan. Lein kon geen grip op hem krijgen en kwam achter met een waza ari. Vlak voor tijd kreeg Lein nog een waza ari tegen en had hij een eervolle tweede plaats op het Dutch Open Espoir behaald.

Zoïe Moerman -44 kg -15 jaar ZILVER
Zoïe was de eerste ronde vrijgeloot en kwam in de 2e ronde Bo Goedhart tegen. Zoïe kreeg twee shido`s mee en won de partij vervolgens met een houdgreep. In de kwartfinale was Femke Catsburg haar tegenstander. In een altijd felle strijd tussen de twee Zeeuwen scoorde Zoïe een beslissende yuko en kwam daardoor en de halve finale. De Belgische Van Biesbroek was een lastige tegenstander die met een shido verslagen werd.  Annabelle Winzig, winnaar van Harnes, was een te sterke tegenstander in de finale. Zoïe verloor maar werd wel tweede op het Dutch Open Espoir.

Jarno Bouwmeester -50 kg -15 jaar BRONS
Jarno was de eerste ronde vrij en won in de tweede ronde met ippon voor o soto gari van Bastiaan Glaudemans. In de derde ronde werd het Golden Score tegen Tim van Kleef van Top Judo Nijmegen. Hierin scoorde Jarno na 3 minuten eindelijk door een uchi mata over te nemen. In de kwart finale was het weer een Golden Score. Hierin won Jarno met een shido verschil. In de halve finale tegen Boris Gersjes werd niet gescoord. Het verschil werd gemaakt door een extra shido voor Jarno voor passiviteit die hierdoor werd verwezen naar de strijd om het brons. Om het brons tegen Bas Krom van Eddie van der Pol was Jarno veel te sterk met een yugo en 2x waza ari won hij de pari overtuigend.

Denise de Korte -63 kg -18 jaar Vijfde
Denise draaide een goed toernooi. Ze was de eerste ronde vrij en won de tweede ronde door diskwalificatie van haar tegenstander Jana Tillmanss DUI (4x shido). In de derde ronde moest de Deense Laerke Olsen aftikken in een verwurging. De kwart finale tegen Elisa Jadoul uit België won Denise met ippon voor een uchi mata makikomi. De halve finale tegen Sara Kesmen ging net verloren. In de strijd om het brons was de Belgische Hanne Noyen net iets sterker. Als tweede Nederlandse heeft ze ondanks haar vijfde plaats toch een goede eerste stap in het nieuwe seizoen gemaakt.

Pascalle van Gurp +63 kg -15 jaar Vijfde
Pascalle van Gurp won haar eerste wedstrijd van Kim Hooi met ippon. In de kwart finale tegen Lisa Dolle won Pascalle weer. In de halve finale verloor Pascalle helaas van Nienke Slijm. Om het brons tegen de Duitse Lara Lewandowitz werd ze al snel verrast en verloor ze opnieuw.

Arie Storm -50 kg -18 jaar
Arie moest in zijn eerste wedstrijd tegen de Belg Gaston Rammant. In de gelijk opgaande wedstrijd kreeg Arie 2 shido`s wegens passiviteit. Tegen het einde keer Arie nog wel een shido mee omdat hij meer ging aanvallen, maar hij kwam niet tot scoren. Omdat Rammant zijn volgende wedstrijd verloor, kreeg Arie geen herkansing. Hard trainen wordt niet altijd direct beloond.

Nina Rijn -70 -18 jaar
Nina won met een shido verschil van de zwarte band uit Belgie Laura Piccini alvorens ze in de tweede ronde met een armklem verloor van de Zweedse Elina Gustafson. De Zweedse verloor de kwart finale en daardoor was Nina klaar.

Franklin Boorsma -60 kg -18 jaar
Levina Mulder -36 kg -15 jaar
Ryan Schaier -46 kg -15 jaar
Deze drie judoka's wisten alle drie niet te winnen in hun eerste wedstrijd en werden omdat hun tegenstander geen poulewinnaar werd uitgeschakeld. Volgende keer beter.