judo Zuid-West Nieuws

Chantal Walhout vijfde op EK in Athene

08 juli 2014
www.judozuidwest.nl
Chantal Walhout is zondag tijdens het Europees kampioenschap onder achttien jaar vijfde geworden. Ze verloor in Athene de strijd om het brons op ippon van de Bosnische Aleksandra Samardzic. Mauk Moerman strandde in de tweede ronde.

Chantal Walhout begon licht geblesseerd aan haar derde EK toernooi in de olympische judohal van 2004. Ze heeft last van haar pols en binnenkort ondergaat ze een kijkoperatie. Desondanks kwam ze ver in de klasse -70 kilo. Ze verloor weliswaar al in de tweede ronde van de latere toernooiwinnares, de Duitse Giovanna Scoccimarro, maar via de herkansingen haalde ze toch de strijd om de derde plaats.

Chantal was door haar ranking de eerste ronde vrij en won de tweede ronde overtuigend van de Hongaarse Fanni Toth met een armklem. In de kwart finale tegen de latere winnares Giovanna Scoccimarro was Chantal te voorzichtig en werd al snel verslagen met ippon. Na het verwerken van deze teleurstelling/frustratie kwam ze tegen de Zweedse Hakansson prima terug door deze te verslaan met ippon. Ook de Belgisch Gabriella Willems (in Berlijn nog van verloren om brons) werd met aanvallend judo met 2x waza-ari verslagen. Nog één wedstrijd restte voor een medaille op het EK. Ook dit jaar mocht het niet zo zijn. Ze verloor van de Bosnische Aleksandra Samardzic door een snelle harai goshi. Na een vijfde plaats in 2012 in Bar, een zevende in Tallinn, dit jaar weer een vijfde in Athene. Drie jaar op rij goed maar net niet goed genoeg voor een medaille op het EK waar de verschillen heel klein zijn. Ze ondergaat nu eerst een kijkoperatie aan haar pols en start dan een nieuwe traject met de blik op de leeftijd -21 jaar.

Mauk Moerman strandde vroegtijd in de klasse -81 kilo. De debutant uit Goes begon met een klinkende overwinning op de Georgiër Davit Imerlishvili (ippon door verwurging), maar ging daarna onderuit tegen de Armeniër. Davit Nalbandyan. Hij kreeg geen herkansing.

Mauk had het in de 81kg categorie niet getroffen met de loting. Hij moest zijn eerste twee partijen winnen om dan tegen de als eerste gerankte Rus Tepkaev te komen. In de eerste wedstrijd trof hij de geplaatste Georgiër Imerlishvili. Door een goede pakking dwong Mauk drie straffen af en had hij de wedstrijd onder controle. Door een tiltechniek verraste de Georgiër Mauk en kwam op een waza ari achterstand. Met nog een 1 minuut te judoën moest Mauk een 4e shido in zijn voordeel te krijgen of een directe ippon te scoren. Het lukte Mauk om in het grondgevecht een verwurging te maken. De eerste keer ontsnapte Imerlishvili nog maar de tweede keer klopte hij af. Ook in de volgende ronde kon de Armeen Nalbandyan geen vat krijgen op de sterke pakking van Mauk. Mauk kreeg al snel een shido in zijn voordeel en scoorde na een combinatie een yuko. Door een tweede shido stond Mauk ruim voor. Toch probeerde hij nog te scoren met een uchi mata die bijna lukte. Een tweede poging van Mauk was er één teveel. I.p.v. gecontroleerd de partij uit te judoën bleef hij aanvallen en werd overgenomen en met een houdgreep verslagen. Omdat de Armeen verloor van de Tepkaev had Mauk geen herkansing. Het EK was een mooie afsluiting van een goed seizoen.
De teleurstelling was groot maar het volgende toernooi staat al in de agenda. Berlijn op 2 en 3 augustus in de -21 jaar.



Het NL EK-18 team op Schiphol met Mauk, Chantal, Cor en André
2014-07-09

EK-18 Athene

Er is een fout optgetreden, album ophalen mislukt

 
Geen nieuwsberichten gevonden

Judo Zuid-West

secretariaat:
Beethovenlaan 64
4462 JH Goes

 
Lessen in Goes, Goes - de Spinne,
Middelburg, Vlissingen en 's-Heerenhoek

Contact

Telefoon: 06-48474191


 
Terug naar boven