judo Zuid-West Nieuws

Arie vijfde, Denise zevende, Gijs negende op Dutch Open Espoir

10 januari 2015
Op het Dutch Open Espoir in Eindhoven hebben de judoka's geen medialles weten te bemachtigen. Op zaterdag kwam Gijs Heppe met een negende plaats bij de jongens tot 15 jaar in de klasse -55kg het dichtst in de buurt van het podium. Zondag was Arie Storm U18 tot 55kg de beste met een vijfde plaats in een veld van 83 judoka's.

Gijs Heppe (-55kg, U15) werd na een goed begin op de grond met een verwurging verrast door Jeffrey van Westerhoven (Kenamju). Omdat Jeffrey vervolgens vrij eenvoudig de halve finales haalde had Gijs herkansing. In zijn eerste wedstrijd van de herkansing rekende hij binnen 14 seconden af met Mick Roer (Krimpenerwaard). Vervolgens verloor hij Thom Hensens (Veendam) en was de negende plaats het eindstation voor Gijs.

Na een bye in de eerste ronde werd Samuel van der Walle (-50kg, U15) in de tweede ronde overgenomen door Gal Zisman (Isreal). Aangezien deze Israëliër de finale haalde en tweede werd mocht Samuel herkansen. Floris den Hartog was in deze wedstrijd met shido's net iets sterker.

Mauk Moerman (-81kg, U21) opende zijn toernooi met een sterke overwinning op de Luxemburgs kampioen Bilgee Bayanaa en Jaap van Doorn. In de derde ronde was Gregory Dermaut (BEL) te sterk. Deze Belg verloor zijn kwartfinale waardoor het toernooi van Mauk voorbij was.

Voor Anthonie Moggré (-34kg, U15) en Izaac Wildenberg (-38kg, U15) was het vandaag hun eerste kennismaking in de nieuwe leeftijd U15 jaar. Beide mannen hebben een goede wedstrijd gejudood maar kwamen allebei net iets te kort om deze winnend af te sluiten. Omdat hun tegenstanders al voor de halve finales verloren hadden ze allebei geen recht op herkansing. Voor beide jongens geld dat ze nog twee jaar hebben om te groeien in deze leeftijd.

Jarno Bouwmeester (50kg, U18) stond voor het eerst na zijn elleboog blessure weer op de wedstrijdmat. Als debutant in U18 was hij de eerste ronde vrijgeloot en kon zijn Belgische tegenstander aandachtig bekijken. Decuyper bleek een handige judoka, die moeilijk te werpen was. Maar Jarno is ook altijd moeilijk te werpen. Jarno verloor uiteindelijk met 2 shido's. Decuyper werd de nr. 2 van het Espoir 2015. In de herkansing verloor Jarno van de Israëliër Managed met 3 shido's tegen en 2 in zijn voordeel.

Zoïe Moerman (48kg, U18) was in haar eerste U18 toernooi de eerste ronde vrijgeloot en kon de Française D'Aleo observeren. Het plan was gemaakt. Zoïe begon sterk maar kreeg toch een waza ari en een yuko tegen. In het grondwerk was Zoïe op dreef maar kon een armklem niet doorzetten. Zoïe scoorde nog wel een waza ari maar dit was niet genoeg om te winnen. Omdat de Française de volgende wedstrijd verloor, lag Zoïe er na 1 wedstrijd uit.

Arie Storm en Lein Mulder deden mee in een veld van 83 judoka's U18 tot 55kg. Lein was de eerste ronde vrij en startte daarna sterk met twee prima overwinningen in het ne-waza tegen de Duister Lukas Romahn en de Belg Kenzo Bascour. In de achtste finale trof hij zijn trainingsmaatje Sandor de Jong van De Korte. In een gelijkopgaande strijd met kansen voor beide judoka's verloor Lein in de Golden Score. Omdat Sandor de kwart finale verloor was Lein uitgeschakeld. Arie won zijn eerste wedstrijd na een bye in de eerste ronde met een yugo van de Duitser Niccolo Amato. In de volgende ronde versloeg hij Farias Nurmohammed op straffen. In vierde won hij met ippon (houdgreep) van Camiel Roskamp. In de kwart finale gaf zijn tegenstander Tim Houwing op met een knieblessure.. Hierdoor kwam Arie in de halve finale tegen de later kampioen Lionel Schwander. De sterke Zwitser zette Arie op 2 straffen en won zo de partij. Om het brons trof Arie Sandor de Jong. In Den Haag had Arie nog van hem gewonnen, maar dit keer was Sandor met een strafje net iets sterker. Geen prijs voor Arie na een supertoernooi.

Denise de Korte won in de klasse U70 tot 18 jaar de eerste ronde met 3-2 straffen van de Belgische Emma Houtkiet. De tweede ronde was het opnieuw spannend. De Duiste Freitag scoorde yugo. Denise maakte met een schouderworp gelijk en zorgde met een shido verschil voor de winst. In de kwart finale verloor Denise met vier straffen van Margit de Voogd van Mahorokan. De herkansing begon met een partij tegen Kayleigh Smit. Denise won deze makkelijk met een houdgreep. De Engelse Shelly Ludford zorgde er met een yugo voor dat Denise niet om het brons mocht strijden en dit keer genoegen moest nemen met een zevende plek.

Levina Mulder begon in de eerste ronde bij de meisjes U15 -40kg met een wedstrijd tegen de sterke Leonie Zund. Na een lastig begin werd een aanval van Levina overgenomen en ging de wedstrijd naar de Zwitserse, die uiteindelijk vijfde zou worden. In de kwartfinale verloor Zund met een yuko verschil van de latere nummer 2 Dewy Lo-A-Njoe, waardoor Levina's toernooi erop zat. Levina maakt momenteel grote stappen en dat gaat zeker een keer beloond worden als ze zo doorgaat, maar zat er op dit toernooi helaas nog niet in.