judo Zuid-West Nieuws

Espoir 2016

10 januari 2016
De 2016 editie van het Espoir leverde geen medaillles, maar wel prima judo van onze judoka's op. Op het sterk bezette toernooi in Eindhoven met ongeveer 1900 deelnemesr uit 20 landen was het beste JudoGoes resultaat de vijfde plek van Mauk Moerman in de klasse U21 tot 81kg.

In de U15 tot 38kg klasse werd de op donderdag bij trainende Belg Ray Marinx tweede. Hij kwam dit keer uit voor zijn Belgische club Ardooie, maar is oom lid bij JudoGoes. Ook de Indy en Neomi die op donderdag in Goes trainen behaalden op zaterdag een medaille.

Arie Storm U21 tot 60kg (zevende en 2e NED judoka)
Arie won zijn eerste wedstrijd met 2x waza ari van de Luxemburger Lars Hilgert. In de tweede ronde was de Fransman Sina Sadroleslami te sterk. In de eerste ronde van de herkansing was Arie vrij, de tweede ronde won hij met straffen van Samuel Waizenegger uit Frankrijk. De derde Fransman was weer te sterk voor hem. Maxime Grenard won met ippon en Arie werd daardoor zevende op het Espoir. Als tweede Nederlander een prima uitgangspunt voor het NK U21.

Denise de Korte U21 tot 70kg (negende)
Denise wint de eerste ronde met 2-1 shido's van de Francaise Alison Linon. De tweede ronde is ze veel te sterk voor Jolie uit België (ippon, sankaku). De kwartfinale tegen Donja Vos gaat, ondanks aanvallend judo van Denise, verloren door een score en eigen een overname van de judoka van Kenamju. In de herkansing verliest Denise van Leila Veraple uit Frankrijk. Een prima opmaat voor het DK van 30 januari.

Francisca Buteijn U15 tot 40kg (negende)
Francisca wint haar eerste ronde met een snelle ippon voor tani otoshi van de Belgische Katrijn Goethals. In de tweede ronde wint ze op straffen van de Duitse Huytzenfeld. In de kwartfinale is de Limburge Laura Daniels op straffen net iets sterker. In de daaropvolgende versliest ze met een yugo van Kira vd Meijden (Utrecht).

Izaac Wildberg U15 tot 42kg
Izaac verliest zijn eerste wedstrijd met een yugo van de Belg Wart Houthoofd. Omdat de Belg de kwart finale verliest heeft hij geen herkansing.

Levina Mulder U15 tot 48kg
Levina begint haar eerste toernooi in dit gewicht tegen Cathaleeya van Keulen (Amsterdam). Een snelle waza-ari achterstand weet ze niet meer te herstellen waardoor ze verliest. Omdat van Keulen de ronde erna vlak voor tijd (na waza-ari voorsprong) verliest heeft Levina geen herkansing.

Anthonie Moggré U15 tot 38kg
Anthonie treft in zijn eerste wedstrijd Nederlands Kampioen Mats Koolmoes. Koolmoes is met een overname en een houdgreep te sterk, maar omdat hij het toernooi wint mag Anthonie herkansen. In de herkansing wint hij met een yugo en waza-ari van de Zweed Hannes Berg. In de daaropvolgende ronde van de herkaning is de nummer 3 van België, Deny Altemirov te sterk en is Anthonie uitgeschakeld.

Jarno Bouwmeester U18 tot 50kg
In de eerste ronde verloor Jarno van de Belg Jefferson Coolsaet. Deze scoorde eerst een waza ari met een beenworp. Jarno scoorde bijna een ippon maar Jefferson kwam op zijn buik. Door een houdgreep beëindigde Jefferson de wedstrijd. Omdat hij daarna verloor had Jarno geen herkansing.

Lein Mulder U18 jaar tot 60kg
Lein had een ongekend grote poule met 92 deelnemers en was de eerste ronde vrijgeloot. In de tweede ronde scoorde Lein tegen Florian Denewitz (Duitser) een ippon. Door inactiviteit kwam Lein tegen Kwin Phetmanee een shido achter en kon deze niet meer wegwerken. Wat hij ook probeerde het lukte niet en kreeg vlak voor tijd nog een waza ari tegen. In de herkansing won Lein met een sankaku houdgreep van Jan Pluim. Tegen de Brit Archie Platt ging het gelijk op. Beiden konden niet scoren een shido diep in de Golden Score in het nadeel van Lein bracht de beslissing. Waardoor Lein was uitgeschakeld.

Zoïe Moerman U18 jaar tot 57kg (negende)
Ook Zoïe was de eerste ronde vrijgeloot. Door aanvallend te blijven judoën kreeg ze tegen den Bleeker 2 shido's in haar voordeel. Door een overwinning op Fleur van Beesten met 2 yugo's bereikte Zoïe de kwartfinale. Hier scoorde Anouk Maekelberg al snel een yugo met een schouderworp. Zoïe probeerde nog wel maar het lukte niet om haar te verslaan. In de herkansing was de Zweedse Wennerland ook te sterk. Wel een paar puntjes voor de zwarte band.

Mauk Moerman -21 jaar tot 81kg (vijfde)
Ook Mauk had een bye in de eerste rond. De Zweed Didic werd in de volgende ronde verslagen met een waza-ari en later een ippon voor een overname. De Belg Casse won van Mauk met 2 shido's. Omdat Casse in de halve finale kwam, mocht Mauk zich opmaken voor de herkansing. In een felle strijd won Mauk met een verwurging vlak voor tijd van de Duitser Voelker. Na de Duitser volgde de Nederlander Caria. Een lastige judoka waarvan Mauk met een shido won. Door van de Fransman Caillouevy met een ippon voor een armklem te winnen, kon Mauk strijden om het brons tegen Jahiane Ginga. Deze tweede Franse tegenstander verraste Mauk met ippon voor een snelle armworp. Geen prijs maar een vijfde plaats in dit sterk bezette gewicht.