Wedstrijden

Ju-Jitsu wedstrijden

Tegenwoordig kennen we binnen het Ju-Jitsu verschillende wedstrijdvormen. De meest bekende zijn:
  • Duo system
  • Fighting system
  • Kata
  • Random Attacks

Duo system

Als koppel demonstreer je steeds een verdediging tegen een vastgestelde aanval. De aanval komt vanuit het Ebo-no-kata (één van de kata uit het Ju-Jitsu). Je doet dit, om de beurt, in een duel met een ander koppel. Een jury beoordeelt steeds hoe de koppels verdedigen op een aanval. Hierbij kijken ze naar snelheid, realiteitswaarde en vaardigheid. Hieraan koppelen de juryleden een cijfer. Het hoogste en laagste cijfer word weggestreept. Daarna wordt het cijfer gemiddeld. Aan het einde van de wedstrijd worden alle cijfers opgeteld en wordt de winnaar bepaald.

Fighting system

Het Fighting system is het 1 tegen 1 gevecht binnen het Ju-Jitsu. Dit gevecht zou niet kunnen worden gehouden als er geen regels aan zouden worden verbonden. Veel technieken zouden teveel schade geven. Om de veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen bestaat het gevecht uit 3 fasen.
  • FASE 1: arm en been technieken, zoals je dit ook ziet bij bijvorrbeeld Karate
  • FASE 2: na ongeveer 20 seconden werpen cq naar de grond gaan
  • FASE 3: het gevecht op de grond

Kata

Binnen het Ju-Jitsu kent men een aantal kata. Kata's zijn vaste vormen van technieken die op een voorgeschreven maniet moeten worden uitgevoerd. Op de katawedstrijden worden deze technieken gedemonstreerd. Kampioen wordt het koppel dat de meeste punten behaalt voor het correct uitvoeren van het kata.

Random Attacks

Deze wedstrijden worden ook weer als koppel uitgevoerd. Je werkt gelijktijdig met een ander koppel op de mat. Hierbij staan de koppels met de rug naar elkaar toe.

De aanvaller van het koppel krijgt een aanval aangegeven door de scheidsrechter. Beide koppels krijgen dezelfde aanval. De verdediger van het koppel weet echter niet wat de aanval wordt.

Op het signaal van de scheidsrechter mag de verdediger zich omdraaien, waarna de aanvaller de aangewezen aanval uitvoert.

Nadat beide koppels zijn geweest zal de jury de winnaar van die betreffende aanval aanwijzen.

JudoGoes

secretariaat:
Schubertlaan 41
4462 KA GOES
 
Lessen in Goes, Goes - de Spinne,
Middelburg, Vlissingen en 's-Heerenhoek

Contact

Telefoon: 06-47040425

bereikbaar
ma-vr   20.00-21.00 uur
 
Terug naar boven